Blog

Que ha passat a Burkina? El cop d’estat fracassat de setembre 2015

En realitat ens hem de remuntar al 28 d’octubre de 2014, quan es va iniciar la revolta del poble burkinès, amb una sèrie de manifestacions a moltes ciutats del país, com a resposta a l’intent de revisió de la constitució per part del president de l’estat Blaise Compaoré, en vistes a poder presentar-se a un cinquè mandat, després de 27 anys al poder.
Els esdeveniments, amb la destrucció de molts edificis simbòlics van acabar amb la dissolució del parlament, la dimissió i fugida de Campaoré del país i la formació d’un govern de transició, fins les eleccions que es celebrarien al cap d’un any, l’octubre de 2015.
Aquest govern es constitueix el 17 de novembre. Un antic representat de Burkina a l’ONU, Michel Kafando és nomenat president i Yacouba Isaac Zida, Primer ministre. En poc més de 15 dies i 24morts, sembla que el problema s’ha acabat.
Però, onze mesos després el 16 de setembre de 2015, a pocs dies de les eleccions previstes, un sector de l ‘Exèrcit de Burkina encapçalat pel Regiment de la Seguretat Presidencial, uns 1.500 soldats amb el general Gilbert Diendéré, antic amic de Campaoré, al cap, intenta dinamitar el procés de transició cap a la democràcia donant un cop d’Estat, i segrestant el president y el primer ministre. Prenen el poder en nom d’un autoproclamat Consell Nacional per a la Democràcia i anuncien la dissolució del Govern. A l’origen de l’alçament hi ha l’exclusió de diversos candidats propers a l’expresident Blaise Compaoré, de poder presentar-se a les eleccions previstes.
Pràcticament tota la comunitat internacional i els organismes africans denuncien aquest cop. Els burkinesos tornen al carrer, hi ha trets i alguns morts. Duran uns dies no se sap que pot passar.
Però després del fracàs d’un assalt final per part dels colpistes torna la normalitat al país amb el desarmament i dissolució del RPS o Regiment de la Seguretat Presidencial i l’arrest de Gilbert Diendéré.
El govern provisional torna a estar al cap del país i les eleccions es posposen fins el 29 de novembre. Esperem que tot vagi be i pugui començar una nova època de pau i prosperitat a Burkina Faso, el país dels homes integres.

Montse Vallmitjana

Presidenta Aigua per al Sahel 

An anti-coup protester carries a white flag down a street in Ouagadougou, Burkina Faso, September 20, 2015. REUTERS/Joe Penney

An anti-coup protester carries a white flag down a street in Ouagadougou, Burkina Faso, September 20, 2015. REUTERS/Joe Penney

Leave a Reply

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.